Waarom een verhuurmakelaar in de arm nemen?

Oftewel: waarom niet gewoon zelf mijn woning verhuren?
Een logische vraag, het scheelt immers kosten. Echter; bij een woning verhuren komt meer kijken dan de meeste mensen denken. Valt je woning binnen de vrije sector of heb je te maken met een huurplafond, ga je in- of exclusief verhuren, gestoffeerd of gemeubileerd, voor welke periode en bovenal: voor welke huurprijs? Een kleine greep uit de vragen die voorbij komen. Makelaarskosten zouden zichzelf bovendien moeten terugverdienen en daarbij: wel lekker als je zelf nergens over na hoeft te denken.

Betrouwbare huurder boven alles
Het vinden van een betrouwbare huurder is namelijk niet eenvoudig. Het gaat immers wél om je (t)huis! Als iemand een goede indruk maakt tijdens een bezichtiging of je kent iemand via/via, wil dat niet zeggen dat zijn of haar betalingsgedrag evenredig is. En dat verhuren aan vrienden en kennissen niet persé een goed idee is, kan ik inmiddels een understatement noemen. Een huurconflict betekent al gauw einde vriendschap, terwijl je elkaar wel gezellig blijft tegenkomen op feestjes en partijen…

Screening
Door de jaren heen heb ik veel huurders ontmoet, veel huurders aan passende woonruimte geholpen, maar helaas óók veel potentiele huurders moeten afwijzen. Dit doordat de huurder schulden had, slecht betalingsgedrag toonde bij zijn/haar huidige verhuurder en identiteitsfraude. Vooral dat laatste is iets wat ontzettend wordt onderschat. Daarom werken veel verhuurmakelaars met Huurcheck, een systeem dat een identiteitsbewijs d.m.v. een scan controleert op echtheid. Daarnaast controleren veel verhuurmakelaars alle aangeleverde papieren kruislings, doen minimaal 2 creditchecks en bellen met de werkgever en huidige verhuurder. Zo controleer je als particulier natuurlijk nooit. Naast de controle is de indruk welke ik krijg van kandidaten tijdens een bezichtiging niet onbelangrijk; met het fingerspitzengefühl dat ik door de jaren heen heb ontwikkeld kan ik een goede inschatting maken van een kandidaat. Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar in de praktijk gaat er helaas veel mis door slechte of soms zelfs geen screening. Vergeet niet dat 31% van de kandidaat huurders niet door de screening komt bij het bedrijf waar ik werk (Domica Amersfoort). Dit komt door identiteitsfraude, schulden of wangedrag.

Verhuur aan expats
Door mijn krachtige netwerk van lokale makelaars breng ik verhuurders in contact met huurders uit de hoogste categorie zoals Shell, Nike, Unilever, Yokogawa, FrieslandCampina, IBM, KPN  en Philips om er maar een paar te noemen.

Administratief proces
Tot slot moet je je zich niet vergissen in het administratieve proces, zoals het opmaken van goede huurcontracten, inventarislijsten, opleverrapporten, facturen, etc. Voor een particuliere verhuurder een behoorlijk project, voor een makelaar dagelijkse (maar tijdrovende) kost. Net als het samenstellen van een optimale huurprijs, waarbij makelaarskosten zichzelf op termijn áltijd zouden moeten terugbetalen.

Dus?
Vind ik dat iedereen een makelaar in de arm zou móeten nemen? Nee, dat is geheel aan jezelf. Wellicht ben je zelf een uiterst kundig verhuurder. Helaas is het lastig om je capaciteiten op dat vlak van te voren in te schatten en zal dit veelal pas in de praktijk blijken. Na talloze gesprekken met ervaringsdeskundigen, durf ik inmiddels wél te beweren dat het bekende geval ‘goedkoop is duurkoop’ vaak een steen is, waar men zich (als het goed is) slechts één keer aan stoot….
Heb je vragen of wil je meer advies over het verhuren van woonruimte? Neem dan contact met mij op via 033-4632499 of amersfoort@domica.nl

 

Rianne van Esveld
Verhuurmakelaar bij Domica Amersfoort

Met mijn passie en enthousiasme blog ik over actualiteiten in de verhuurmarkt. Ruim 10 jaar geleden zette ik mijn eerste stap in de verhuurbranche en daar begon de liefde voor de verhuurmakelaardij. Deze is nooit meer weggegaan en ik werk al jaren bij het prachtige bedrijf Domica Amersfoort.

Je zult mij veelal ontmoeten bij adviesgespreken over het verhuren en aankopen van woningen en natuurlijk op bezichtigingen. Ook kan je met mij het gesprek aan gaan als je op zoek bent naar een geschikte vastgoedbelegging. Samen met jou maak ik het plan voor het verhuren van je woning en zorg ik ervoor dat de afspraken goed worden vastgelegd en worden nagekomen.